Kreatív Istennel Töltött Idő

KreatívITI

KreatívITI

Kivágás – beillesztés – mentés

Bevezetés a kollázskészítésbe

2021. február 20. - hodosikatica

 img_20210209_153147_842.jpg

Mostanában nagyobb kedvvel fordulok a kreatív technikák felé, és ebben a hónapban egy kihívás kapcsán többet kezdtem el foglalkozni a kollázs készítéssel. A Wikipédia megfogalmazásában a kollázs valamilyen felületen több dolog (fénykép, újságcikk, levél, egyéb tárgyak stb.) csoportos felragasztásából áll. Nagyon kreatív és látványos módon lehet vele üzeneteket közvetíteni. Tényleg egy egyszerű és nagyszerű technika, amely sokféle szinten megihletett.

 

Egy kihívás

Ha ebben a hónapban a KreatívITI Instagram oldalán nézelődtetek, észrevehettétek, hogy a rajzos tartalmak helyett több olyan fotót láthattok, amelyen képkivágások, montázsok vannak.

Abszolút véletlenül bukkantam rá a #februllage2021 kihívásra, amelyben adott egy-egy hívószó, amivel kapcsolatban kellett összevágott képeket készíteni. Mivel a hónap összes szava egy helyen megtalálható, már jó előre kiírtam a témákat és elkezdtem gondolkozni, hogyan is lehetne vicces vagy éppen komoly összeállításokat összehozni az itthon található újságjaim, magazinjaim segítségével. Te szereted a kihívásokat? Nekem tetszik, ha van egy prompt – súgás, ami elindítja a képzeletem az alkotásra. Ez olyan, mint amikor valaki azt mondja, hogy rajzolj valamit – és egy fél óráig gondolkozol, hogy mit is kellene rajzolni. Azonban, ha kapsz egy témát, hogy miről rajzolj, jó esetben hamarabb lendülsz bele az alkotásba.

 

Kő: papír, olló

A kollázskészítéshez nem sok eszközre van szükség: igazából csak papír és olló kő’ hozzá :). Persze nem akármilyen papír: magazinok, újságok, könyvek illusztrációi, fotói, reklámjai, amelyekből bármit kivághatsz. A szimpla írógéppapírtól kezdve a scrapbook papírok színkavalkádja is feldobja az új képeket. A kivágás lehet kicsit technikásabb – a körvonalak, szélek és hátterek érdekes feladatot adnak, amint azon kezdesz el gondolkozni, hogy egy más összerendezésben mi-hova kerül majd a kollázson.

 

Kivágás – beillesztés – mentés

Amióta kollázskészítésben (is) utazom, más szemmel nézem a meglévő magazinjaimat, vagy ha kezembe akad egy-egy reklámcélú kiadvány rögtön azt nézem, mit lehetne belőle felhasználni. Ha jobban belegondolok, a kollázskészítést lehet egy újra hasznosító tevékenységnek venni, mert a kidobandó papírhulladékból egy üzenetet hordozó ’új’ kiadványt, akár művészeti alkotást is ki lehet hozni. Persze ezen a ponton az is vélemény, hogy minek felhalmozni egy csomó újságot pár képért vagy betűkivágásért – és igen, gyűjtögetni papírokat, amiket talán soha nem használsz fel. Nos, én jelenleg a már meglévő újságjaimat vagdosom szét, de aki nem akar papírfecniket a lakásban akár digitálisan is készíthet kollázsokat. Egyébként így kicsit könnyebb dolgod lehet, mert az Interneten található képek végtelen mennyiségű nyersanyaggal szolgálnak.

  

Az üzenet

A hónap során több olyan szó és téma is felmerült a kihívásban, amelyeket nagyon értékesnek gondoltam, és amelyek nagyon megihlettek. Olyannyira megtetszett ez a technika, hogy szeretném még folytatni. A képek vagdosása közben eszembe jutott, hogy az Úr is így tesz velünk: meglát minket egy helyzetben, egy képben – és annyira szeret minket, olyan tökéletes az Ő terve – hogy kivág – megment- minket abból a helyzetből, és egy másik összefüggésben – újjáteremtve – beilleszt minket az Ő szeretetébe és kegyelmébe. Mert mindenben meg lehet találni Őt – azt a tökéletes Művészt, aki rólunk is ezt mondja: „mert az Ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk”. (Efézus 2:10) Ha van kedved, vedd elő az ollódat, néhány régi magazint és aktivizáld a kreativitásod! Még az is lehet, egy kihívással segítek, hogy legyen ihleted az alkotáshoz! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr6416433650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása