Kreatív Istennel Töltött Idő

KreatívITI

KreatívITI

Környezettudatos kreatívitás

Újrahasznosítható ötletek

2021. június 04. - hodosikatica

earth.png

Június 5-én van a Környezetvédelmi világnap, amelyet az 1972-ben ezen a napon indult ENSZ világkonferencia közgyűlése határozott meg. Ez jó alkalmat ad arra, hogy elgondolkozzunk azon a tényen, hogy a környezetünk védelmében mit tudunk tenni. A kreatív alkotások sokszor ’sok szemetet’ eredményeznek: papírfecnik, festékmaradványok, kifogyott filctollak és tűfilcek formájában. Mai blogbejegyzésemben néhány praktikus ötletet találsz arra, hogyan lehetsz környezettudatosabb a kreativitásod gyakorlása közben. 

 

1. Hasznosítsd a papírfecniket!

A különféle papírokból vágott vagy tépett papírcsíkok, különböző alakzatok egy az egyben felhasználhatóak egy-egy kollázshoz, amely tipikusan a nem túl szabályos és szépen szabott formákkal képez kreatív képeket. A kollázskészítésről már készült egy külön cikk is – olvasd el itt! A napokban láttam egy videót, amelyben kézzel vágott stencileket készítettek – ez is egyszerűen kivitelzhető, mivel a kézzel kivágott egyszerű lapot maga a festék teszi ellenállóbbá és szilárdabbá minden használat után.

 

2. A maradék festék probléma

Veled is gyakran előfordul, hogy a festék palettára túl sok akrilt vagy temperát nyomsz ki, amelyet nem használsz fel? Én is sokáig csak járulékos veszteségként tekintettem ezekre a festékpöttyökre, azonban nemrégiben felfedeztem, hogy miként érdemes megmenteni ezeket. A módszer nagyon egyszerű: a maradék festéket egyszerűen csak felfested egy-egy papírdarabra – jól fog mutatni egyszínű, de akár scrapbook papír maradékokon, kidobásra ítélt magazinok lapjain. A legizgalmasabb, amikor a festék egy-egy darab áttetsző papírfecnire kerül – pl. sütőpapírra vagy pauszpapírra. Ezeket aztán fel lehet használni kollázsokhoz, képeslapokhoz és más kreatív projektekhez.

 

3. A festővásznak sorsa

Ha készítettél már akrillal festett vászonképet, kitetted a falra, és sokáig gyönyörködtél benne. De mi van akkor, ha valami mást szeretnél, vagy a kép már nem illik a környezetébe? Az akrilfesték egyik előnye, hogy amikor megszárad, akkor új réteg festhető rá. Ezért történhetett meg az, hogy egy-egy régi művön is több réteget fedezhetnek fel a festmények vizsgálói. Így csupán annyi a dolgod, hogy új réteget, új képet viszel fel ugyanarra a vászonra – ez valóban környezetkímélő megoldás, és egy lehetőség arra, hogy újat alkoss.

 

4. Nagyból sok

A festett vásznak másik lehetséges felhasználása, ha egy igazán absztrakt és szabadon festett képet több darabra vágsz fel, és változatosan használod fel a kis vászonképeket. A nagy vászonból lehetnek kis kártyák, könyvjelző vagy könyvborító.

  

5. Az a sok mű anyag!

Talán találkoztál már azzal a problémával, hogy kiürült a filctoll készleted vagy a tűfilceiddel már nem tudtál többet rajzolni. Ezek a tolltestek általában műanyagból készülnek és nagyon szennyezik a környezetet. Érdemes felhasználni őket valahogy, és már sok-sok ötletet találhatsz az interneten a hasznosításukra. Karácsonyfadíszek, csalik, horgolótűtartók stb. készülhetnek belőlük.

 

+1 Junk journals, art journals – ahol az újra hasznos dolgok művészi szintre emelkednek

Az ún. junk journals, art journals – művészi naplók, amelyek kézzel készült, varrott vagy tűzött könyvecskék, amelyek általában újrahasznosított anyagokat, papírokat és egyéb mütyüröket rejtenek. Ha érdekel ez a technika, akkor sok hasznos dolgot megtanulhatsz közben, pl. könyvkötés, kalligráfia, pecsétkészítés. 

 

Azt hiszem, hogy a környezetvédelemben is nagy szükség van a kreativitásra. Ha felfedezzük, hogy a kidobásra szánt tárgyakat hogyan lehet még használni, az igazán örömteli érzést nyújt és a környezetet is óvjuk egyszerre. Ne felejtsük el, hogy a világunk, környezetünk Isten alkotása, és felelősek vagyunk érte. Kommentben várom a Te ötleteidet is újrahasznosítás témában!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr5216582366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása