Kreatív Istennel Töltött Idő

KreatívITI

KreatívITI

Hogyan kapcsolj kreatív fokozatba?

Gary Wilson interjú 3. rész

2020. szeptember 30. - hodosikatica

button.png

Folytatjuk Gary Wilsonnal készített interjúnkat. Már nagyon sok alapfogalmat megismertünk a kreativitásról. Ma gyakorlatiasabb kérdésekre térünk rá, ideje bekapcsolnod a kreativ fokozat gombot!

Katica: - Előző beszélgetésünkben felfedeztük a kreatív elmére jellemző legfontosabb tulajdonságokat. Hogyan kapcsolódnak össze a kreativitást segítő jellemzők a művészi alkotással?

Gary: - Az emberek szemében a kreativitás gyakran összekapcsolódik a művészettel és a művészi alkotással, és tényleg van kapcsolat közöttük. Az egyik első dolog, amit megtanítottam a tanítványaimnak, hogy a művészet két dologból tevődik össze: az egyik a technika (jártasság, szakmai fogások), a másik az ötlet (tartalom). Ha valaki rendelkezik a technikával, de nincs ötlete, akkor az egy élettelen kivitelező lesz. Ha valakinek van egy nagyszerű ötlete, de nincs meg hozzá a technikai tudása, akkor senki nem fogja komolyan venni az ötletét. A technikai fogásokat viszonylag könnyen el lehet sajátítani kellő gyakorlással és kitartással. Azonban az ötlet máshogyan működik, ahhoz a be kell kapcsolni a kreativitást is.

Katica: - Ebből adódik a kérdés, hogy honnan jönnek az ötletek?

Gary: - A kiindulási alap az inspiráció és a képzelet. Az inspiráció szó sugallatot, ihletet, ösztönzést jelent. Valamilyen ’fentről jövő’ dolgot, amelyet annak idején a görögök múzsaként tiszteltek – a múzsa az inspiráció istennője volt. Platón azt mondta, hogy a költők nem a bölcsességet használják az íráshoz, hanem valamiféle zsenialitást és inspirációt. A zsidó kultúrában a próféták is fentről jövő üzenetet adtak át. Mozartot erdei sétái ihlették meg, míg Bach bizonyos formulákat követett zeneszerzői munkája során. Ansel Adams, híres fotográfus egy-egy alkalommal ezer fotót készített, és azok közül talált egy jót – ez kevéssé tűnik ihletett folyamatnak.

Katica: - Hogyan értelmezhető az inspiráció és a képzelet keresztényként?

Gary: - Természetesen hiszem, hogy Isten az Ő képmására teremtett minket, és Ő az, aki a Szentlélek segítségével fentről jövő sugallatot tud adni mindazoknak, akik erre nyitottak. Az Úr tehát mindenkinek ad képzeletet, amely születésünktől fogva bennünk van, azonban több tényező is befolyásolja azt, hogyan formálódik ez a képesség.

Katica: - Milyen körülmények hatnak a képzelet működésére?   

Gary: - Például a gyerekkorban minket ért ingerek. A művészek közül néhányan olyan családba születnek, amely segíti az pályaválasztásukat, míg mások nem művészekkel teli családba kerültek, ahol maguknak kellett kijárni a saját útjukat, felfedezni az ő irányukat. Ez már az ő kreatív folyamatuk különleges része lett. Picasso-t például édesapja tanította meg a festészet alapjaira, míg Van Gogh és Michelangelo nélkülözték szüleik bátorítását. Felnőttkorban egyre inkább átveszi a szerepet a képzelet karbantartási folyamata, amely során a mások által látott művek inspirálják a művészt. Az érett személyiség tudat alatt csodálatot és vágyat ébreszt a művészben arra, hogy alkosson. Valójában mindenkiben ott van a másolásból adódó fejlődés lehetősége. Maga Picasso is számos másolatot készített mielőtt kialakította saját stílusát. Az utánzás igazából egy fontos lépés a fejlődésben, és egy művész sem jelentheti ki, hogy csupán a saját képzelete hozta létre a műveit. Az inspiráció ilyen értelemben egy folyóhoz hasonlítható, amely sodor minket.

Katica: - Tudna bibliai példát hozni az ihletett inspirációra?

Gary: - Persze, hiszen a teljes Írás Istentől ihletett, ahogy az Ige maga mondja. A négy evangélium például nem egyforma. Isten megengedte, hogy a négy szerző, Máté, Márk, Lukács és János személyisége is megmutatkozzon. Isten Szelleme úgy munkálkodik bennünk és általunk, hogy a megteremtett személyiségünk is részt kaphasson az Úr munkájában. Szerintem ez egy nemes feladat, és én mindig boldog vagyok, amikor érzem a Szent Szellem vezetését.

Katica: - Ezek alapján tehát hogyan lehet aktivizálni a kreatív énünket?

Gary: - Első lépésként gyönyörködjünk a körülöttünk lévő tájban, emberekben, művészeti alkotásokban. Ha megnézünk egy-egy festményt, vagy képet, képzeljük el, hogy részei, résztvevői vagyunk a képnek. A bátrabbak akár készíthetnek 'másolatokat' nekik tetsző művekről. A lényeg, hogy legyünk nyitottak az inspiráció folyamára és használjuk a képzeletünket annak megismerésére, 'lefordítására'. 

A Gary Wilsonnal készített interjúnk utolsó részében a kreativitást akadályozó tényezőkről lesz szó, tartsatok velünk legközelebb is!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr4416222284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása