Kreatív Istennel Töltött Idő

KreatívITI

KreatívITI

Kreativitás a Teremtésben

- avagy az Istentől kapott szikra

2020. október 05. - hodosikatica

szikra.png

A Biblia első soraiban pontosan azt tudjuk meg Istenről, hogy Ő a Teremtő, a nagybetűs Kreatív – hiszen a semmiből teremtett valamit, a világot, a gyönyörű tájakat, állatokat és az embert. A saját képmására teremtett minket.

Az I. Mózes 1-ben elolvashatjuk, hogy az Úr melyik napon mit teremtett meg. Láthatjuk, hogy Isten gyönyörködött a munkájában és megpihent benne. Jól érezte magát – Isten egy boldog Isten. A Példabeszédekben Jézusra való utalásként tekintünk arra, hogy „az Úr útjának kezdetén alkotott engem, az ősidőkben formált engem, kezdetben, a föld keletkezése előtt. Mikor még nem voltak mélységek, megszülettem, mikor még nem voltak tele a források vízzel…én már mellette voltam, mint kedvence, és gyönyörűsége voltam minden nap, színe előtt játszadozva mindenkor. Játszadoztam Földje kerekségén és gyönyörködtem az emberekben…” (Péld 8:22-31)

Kiválasztás

Ahogyan olvastam a Biblia első fejezetét, kitűnt számomra, hogy többször is megjelenik az ’elválasztotta’ szó az egyes szakaszokban. Isten elválasztotta a világosságot a sötétségtől, elválasztotta a vizeket egymástól, az égitesteket az égboltra helyezte, hogy elválasszák a világosságot a sötétségtől.

Az elválasztottság, kiválasztottság később is megjelenik – Izrael, Isten választott népe, a próféták az Úr kiválasztott üzenethordozói. Jézus is kiválasztotta a tanítványait. Keresztényként azt is tudod, hogy „kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben” (Efézus 1: 4).

A kreatív gondolkozásban nagy szerepet kap, hogy ki tudd választani a megfelelő dolgokat, felismerd, hogy mi a probléma, és annak megfelelően cselekedj. Az Úr terve számodra egy különleges, csak Rád szabott életfeladat, amelyet érdemes megtalálnod!

Elnevezés

„Ültetett az Úristen egy kertet Édenben, keleten, és ott helyezte el az embert, akit formált” – ez számomra azt mutatja, hogy minden élőlény, tehát növény és állat megteremtése előtt az ember volt az Úr első élettel rendelkező teremtménye.

A világ kezdetén nagyon fontos volt a dolgok elnevezése – az első Ember, Ádám nevének pont az a jelentése, hogy ember, atya – utalva arra, hogy Ő mindannyiunk első földi apja. Ő volt az, aki elnevezte Isten minden teremtményét, a növényeket, állatokat – természetesen Istentől kapott bölcsességgel és kreativitással.

Ha egy frappáns nevet vagy egy jópofa szlogent hallasz, az az Úrtól kapott kreatív gondolkodás szellemi terméke.

Társaság

Ádám először Isten társaságában volt, majd az Úr az Ő jókedvében megteremtette Ádám segítő társát, Évát is – sőt, így olvassuk: „Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket” (IMózes 1: 27) Miért? Mert „nem jó az embernek egyedül lenni…”(IMózes 2:18). Életük együtt érdekes és hasznos volt, tele felfedezéssel és jóleső munkával. Az Úrral mindennapos, közvetlen kapcsolatban voltak, együtt sétáltak, beszélgettek, gyönyörködtek a teremtett világban, Isten találékonyságában.

Szerintem társaságban sokkal jobban működnek a kreatív folyamatok - nem minden része, természetesen, de egy idő után szükség van arra, hogy mások is véleményezzék, amit készítesz, és építő javaslatokat adjanak a módosításokra. Jobban boldogul kettő, mint egy - ez egy olyan bibliai alapelv, ami itt is működik.

A kreatív szikra

Miért fontos mindez nekünk, keresztényeknek? Mert hiszem, hogy Isten képmásaként Ő minket is felruházott azzal a képességgel, hogy találékonyan felismerjük és használjuk az általa adott forrásokat – anyagi, lelki és szellemi téren is. Kiválasztott minket, embereket, hogy az Ő kreativitását tükrözzük vissza és Őt dicsőítsük, imádjuk ezek által. Felismerhetjük Őt a természet szépségeiben, az emberi test bonyolult összerendezettségében és annyi minden másban.

Ezért a KreatívITI blog küldetése, hogy az Úr kedves üzenetét közvetítse:

Isten jó, és Te az Ő kedves teremtménye vagy! Az Úr szeretne egy boldog és kreatív életet adni Neked, amelyben szeretettnek és hasznosnak érzed magad! Gyermeki hitet ajándékoz Neked, ami felszabadító, pozitív gondolatokkal és energiával tölt fel!

Benned is ott van Isten kreatív szikrája, lobbantsd fel a lángot, és légy áldott!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr8716227794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása