Kreatív Istennel Töltött Idő

KreatívITI

KreatívITI

Gyakori tévhitek a kreativitásról

2020. október 17. - hodosikatica

tevhitek.png

Amint azt láttuk a Bibliában, a teremtés, a semmiből valamit való alkotás Isten jellemzője, de mivel az ember az Ő képmására teremtetett, így bennünk is megvan a kreativitás csírája. Isten terve szerint talentumokat kaptunk, amelyeket használhatunk. Sajnos sokan olyan tévhiteket táplálnak a kreativitással kapcsolatban, amelyek pont hátráltatnak a találékonyság és kreatív gondolkodásmód gyakorlásában. Nézzük melyek ezek a gyakori tévhitek, és hogyan segít a hit legyőzni ezeket.

 

Egyszerűen csak nem vagyok kreatív

Amint azt a bevezető sorokban írtam, Isten teremtményeként az Ő kreatív képmását hordozod magadban. Gyakori tévedés, hogy a kreativitást csak a művészeti tevékenységekkel, kézügyességgel hozzák kapcsolatba, így, aki nem gyakorolja ezeket, az sokszor elkönyveli magát nem kreatívnak. Azonban a kreativitás sokféle alakot ölthet: ha a munkád során egy-egy problémát meg tudsz oldani, szellemesen adod elő a prezentációd, sokszor gyártasz szóvicceket, azok mind a kreatív személyiségjegyeid megmutatkozásai.

 

Én már kinőttem az ilyen gyerekségeket

Sajnos valóban megvan az esélye, hogy a kreatív potenciálunk az idő előrehaladtával csökken. Amint azt már Gary Wilsonnal is megbeszéltük, a kreativitás kb. 5 éves korban működik a legintenzívebben, aztán az iskolába kerüléssel, a tanulással egyre inkább háttérbe kerül – ha hagyjuk. De mindig el lehet kezdeni a talentumok előásását és a kreativitás fejlesztését.

 

Nekem nincs szükségem a kreativitásra

- Eleget tanultam, inkább a tudásomban bízom, mintsem kockáztassak egy-egy rendhagyó dolog bevezetésével, kipróbálásával – hangzik az érthető érv, hiszen a mai világ így is mindent számszerűsíteni és racionalizálni akar. Minden problémára készen áll megoldással, és amit nem lehet egy Excel táblázatba foglalni, az nem is odaillő gondolat. Talán lassan beférkőzik a munka világába is, hogy a szokatlan és találékony probléma megoldás valóban keresett készség legyen. Bizonyos vizsgálatok szerint a kreatív tevékenységek csökkentik a feszültséget, és hozzájárulnak a lelki egészség fenntartásához. Segítik a tanulási folyamatokat és fejlesztik a személyiséget is.

 

Nincs időm kreatívkodni

A kreativitásba sokféle dolog beletartozik: érdemes pár percet, fél órát rászánni arra, hogy valami érdekes dolgot csinálj – rajzolj, vezess egy naplót, próbálj ki egy új fűszert vagy ételt. Ezzel az új gondolkodási móddal és annak gyakorlásával elérheted, hogy a reaktív, reagáló hozzáállásod inkább kreatív és hatékony módszerekkel állj neki egy-egy feladatnak vagy élethelyzetnek.

 

Amikor Isten belép a képbe

A Biblia szerint Isten adja minden képességünket és ajándékainkat. Vajon ’minek’ adja a kreativitást?

Jon Piper szerint: „Ha Isten vagy, az a dolgod, hogy a semmiből teremts valamit. Ha nem Te vagy Isten, hanem a képmása vagy, hasonló vagy Hozzá, tehát ember vagy, akkor pedig az a dolgod, hogy vedd azt, amit Isten teremtett, formáld meg és használd arra, hogy Ő legyen a középpontban.” (Don’t Waste Your Life, 139, oldal).

Eszerint Isten arra akar használni Téged és a kreativitásod, hogy Őt dicsőítsd és emeld fel. Igen, az Úr a művészeti alkotásokat és alkotókat is fel akarja használni arra, hogy minél több embernek mondja el az evangéliumot, adjon bátorítást és örök életet! Készen állsz arra, hogy ebbe a szolgálatba állj?

Légy áldott, és ha tetszett, nyomj egy like-ot! ;)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr3916243316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása