Kreatív Istennel Töltött Idő

KreatívITI

KreatívITI

Használd a Bibliád is kreatívan!

„Akinek szétesik a Bibliája, annak nem esik szét az élete”

2020. október 19. - hodosikatica

inpiralobibliapng.png

Az alcímben szereplő gondolatot Spurgeon, a nagy prédikátor mondta, illetve sokszor hallottam az első pásztoromtól a gyülekezetünkben, főleg, amikor meglátta a nálam lévő Bibliát. Igen, valóban szétesőben volt, hiszen jó pár évvel ezelőtt vettem, az volt az első Bibliám, az első társam az Istennel való kapcsolatom során. A kötése elengedett és hiába ragasztottam meg, bizony elsalátásodott szegény. Mostani, tűrhető formáját is annak köszönheti, hogy az egyik kedves hölgy, - aki aztán a diplomamunkámat is bekötötte – felajánlotta, hogy megmenti a kötetet. Szép, bordó színű kartonlap borítót kapott, és még egy könyvjelző is került bele. Azóta is az én használatban lévő Bibliám maradt, lassan sárguló lapokkal, elkopott aláhúzásokkal, szamárfüles sarkokkal.

Mindezek ellenére bármikor nyitom ki ezt a könyvet, mindig jó érzés fog el. Nem csak azért, mert Isten Igéjét tartom a kezemben, és naponta kapok belőle szellemi táplálékot, hanem azért is, mert segít emlékezni: a megsárgult oldalakon azok az igék emelkednek ki, amelyeket annak idején aláhúztam. Mivel vizuális emlékezetem elég jól működik, szinte tudom, hogy mikor és miért húztam alá egy-egy verset, igeszakaszt. Mert volt jelentősége, az biztos. Amikor pedig újra odatéved a tekintetem, vagy olvasás közben eljutok egy-egy pontra, tudom: itt is megsegített az Úr ezzel a bátorítással, ott is velem volt a szükségben.

„Bárcsak több hely lenne a Bibliában, akkor még több dolgot le tudnék írni, oda, ahol az Ige szólt és megelevenedett számomra” - gondoltam. Hiába próbáltam ’jegyzetelni’, nem sikerült a hely szűke miatt. 

 

Az Inspiráló Biblia

Azonban a múlt év végén megjelent egy olyan Biblia, ahol Számodra is tágas tér nyílik arra, hogy feljegyezd, megjegyezd, mit is mondott az Úr – ott. Ott, ahol kerested Őt, az Ő Igéjében. És tudod, hogy megtalálod, ha keresed. Ez az Inspiráló Biblia, a Bible journaling, vagyis a kreatív Bibliatanulmányozás segédeszköze.

A Bible journaling módszer számomra egyesíti az igenapló és a ‘hagyományos’ napló írását; egy képben sűríti össze mindazt, amit az Ige nekem abban a pillanatban jelent és üzen. Nem kell hozzá magyarázat, hosszú leírás, mert a kép magáért beszél – a szavak, szimbólumok, színek, írásjelek és akár matricák is nyomatékosítják az üzenetet, az életérzést, a hálát. Azért bátorítok mindenkit, hogy így (is) töltsön időt az Úrral, mert az igekép készítés valójában egy Bibliatanulmányozási módszernek mondható; Isten Igéjén alapszik és általa többet érthetünk meg az Úr dolgaiból, közelebb kerülhetünk a Teremtőnkhöz, aki a kreativitás Atyja – van-e Nála kreatívabb?

 

Miben más és új ez a fajta Biblia?

  • Küllemében is dekoratív, olyan, mint egy napló – igazából, ha használatba veszed, valóban naplóként is életre kel a Bibliád, hiszen ahogyan alkotsz és színezel, megörökíted az Úrral való járásod egy-egy mozzanatát, igéjét és emlékként őrizheted meg.
  • Egy alakulóban lévő műalkotás, mivel a színezésre szánt 400 illusztráción felül Te magad is készíthetsz további rajzokat, festményeket az összesen 1270 oldalon.
  • Széles, 5 cm-es margók állnak ehhez a rendelkezésedre, ahová nem csak rajzok kerülhetnek, hanem jegyzetek is: kiemelhetsz igeverseket, beírhatod gondolataidat, papírra vetheted kedvenc dicsőítő dalaidat is.

 

Nyisd ki a Bibliád kreatív szemmel!

„De én nem akarom összefirkálni Isten Szent Igéjét, nem merek beleírni, festeni, a Biblia nem színezőkönyv!”

Igazad van! Azonban gondolkozz el a következőkön:

Meggyőződésem, hogy Isten nem haragszik meg Rád, ha van egy olyan Bibliád, amelybe jegyzeteket, rajzokat készítesz – esetleg összemaszatolod egy kis festékkel vagy filcecsettel. Neki a szíved szándéka a fontos: időt akar tölteni Veled, és ez az idő lehet ilyen is. Kreatív, gyerekes, kísérletező, mert az Úr ilyennek teremtett minket. Szeretné, ha olyanok lennénk, mint a gyermekek – hogy őszinte csodálkozással és magától értetődő lelkesedéssel fordulnánk Felé, teljes bizalommal. Jézus is ezt mondta: „Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa.” (Máté 19:14) Ezért nem baj, ha tollal írsz a Bibliádba, rajzokat skiccelsz a margókra, esetleg átüt az a fránya festék a másik oldalra. Persze nem cél, hogy olvashatatlanná váljon a Bibliád, de a lényeg ez: szabadságod van arra, hogy a Bibliádba írj, fess, alkoss!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr8816245734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klavier 2022.04.03. 17:08:02

Szia! Tanácsot szeretnék kérni, hogy mivel érdemes nekiállni ennek a Bibliának: ceruza, filc, festék? Azon belül is mit javasolsz (típus, brand)?
Gyakorlati tippeket hol találok?
Köszönöm előre is

hodosikatica 2022.04.03. 17:15:41

Kedves Klavier!
Nagyon örülök, hogy érdekel ez a téma. Akár ebben a blogban, akár a Mindenre Képes Könyv címmel található FB csoportban találhatsz gyakorlati tanácsokat, kipróbált termékjavasatokat. www.facebook.com/biblejournalingmagyarul
Szeretettel várunk!
süti beállítások módosítása