Kreatív Istennel Töltött Idő

KreatívITI

KreatívITI

Az üres lap átka - 5 tipp az alkotói válság legyőzésére

2021. január 22. - hodosikatica

alkotoi_valsag.png

Emlékeztek még az újév napján megjelent bejegyzésemre, amelyet egy üres vászon illusztrált? Akkor azt írtam, hogy az új év olyan, mint egy üres festővászon – fehéren, tisztán és minden előre rajzolt terv nélkül áll előtted. De az érintetlen vászon lehet akár egy üres lap vagy akár egy villogó kurzor a szövegszerkesztő új, üres dokumentumában is. Mi az, ami legyőzheti az üres lap átkát? Ebben a bejegyzésben szeretnék segíteni, ha alkotói válsággal találnád szembe magad.

 

1. Találd meg a kiváltó okot!

Mint minden krízishelyzetnek, az alkotói válságnak is megvannak az előzményei, kiváltó okai. Ha úgy érzed nem megy a kreatív munka, se a kreativitás, se a munka fronton, nem kell megijedni, inkább próbáld megérteni mi történik körülötted és veled, ami miatt ’nem jön az ihlet’. Lehet ez egy magánéleti, családi probléma, vagy olyan feladat, amit meg kellene oldanod. Ezek általában annyira képesek lefoglalni az idegrendszeredet, hogy nem tudsz kikapcsol(ód)ni és szabadon engedni a fantáziád, az ötleteid folyamát. Ha megvan mi a zavaró tényező, akkor kezdd azzal a napodat, és a ’kötelező körök’ után már felszabadultabban tudsz alkotós tevékenységet folytatni.

2. Válts témát!

Sokszor túlzottan is benne vagy a saját munkádban, témádban – állandóan azon gondolkodsz, hogyan lehetne megoldani a dolgokat, honnan gyűjts információkat, inspirációkat. Gyakran éppen az segít, amikor megakad a kreativitás folyama, ha valami teljesen mással kezdesz el ugyanolyan alapossággal foglalkozni. Lehet ez egy számodra nem ismert tudományág vagy a tesód hobbija, amelyekről egy-kettőre más jellegű ismereteket szerezhetsz s közben új tapasztalatokra teszel szert. Ezeket az élményeket pedig valószínűleg fel tudod használni a munkádban, és a kreativitásod visszatér.

3. Kommunikálj magaddal!

Sokan hasznosnak tartják azt a módszert, amit szabad rajzolásnak, írásnak neveznek. Ezek lényege, hogy cél nélkül elkezdesz írni, rajzolni – hagyod, hogy vigyenek a gondolataid, akkor is, ha nincs bennük rendszer. Biztosan találsz az írás, rajzolás során olyan gondolatokat, motívumokat, amelyeket tovább fejleszthetsz, vagy jó ötletnek bizonyulnak később. Az az idő, amit az önmagaddal való kommunikációval töltesz, segít formába önteni a gondolataidat, terveidet.

4. Rendezd át a szobád: feküdj fordítva az ágyadban!

Az alcím nem feltétlenül csak egy vicc. Az agy működésének serkentésére többféle gyakorlat is létezik: próbálj tükörírással írni, menj egy másik útvonalon a munkahelyedre, vagy használd a kevésbé ügyes kezed pl. ajtónyitáskor.

5. Kapcsold ki a figyelmed!

Egy kicsit hasonlatosan a más témában való elmerülés esetén, ha olyan tevékenységbe kezdesz, ami egyáltalán nem igényel összpontosítást, az pihenteti a gondolkodásodat. Ilyen például a színezés, zuhanyozás, vagy a főzés. Ezek rutinszerű feladatok, amiket szinte figyelem nélkül végzünk, pihenünk, az agy pedig tudat alatt tud észrevétlenül dolgozni.

+1 Imádkozz!

Amikor úgy érzed, hogy elakadtál az úton, csendesedj el, és menj őszintén imában Isten elé. A Szentlélek minden pillanatban veled van, Ő a legcsodálatosabb Tanácsos és Vigasztaló! Fordulj Jézushoz, és Ő természetfelettien természetes erőt ad neked arra, hogy elvégezd, amire elhívott. Nem véletlenül történnek veled a dolgok, Jézus mindent – akár egy alkotói válságot is - a te javadra fordít. Az általa adott békesség minden értelmet meghalad, és segít, hogy tovább folytasd a megkezdett munkád. Légy áldott!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr8916397996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása