Kreatív Istennel Töltött Idő

KreatívITI

KreatívITI

Tavaszi nagytakarítás

2021. március 30. - hodosikatica

cleaning.png

A hétvégén kinéztem az ablakon, és láttam, hogy az egyik szomszéd ablakot pucolt, a másik virágokat ültetett át az erkélyen, egy harmadik pedig a szemetet vitte ki – Tavaszi nagytakarítás…

Vasárnap aztán elkezdődött a nagyhét – Virágvasárnapon vonult be Jézus Jeruzsálembe, békességgel, öröm és éneklés közepette. Azonban azon a napon még egy nagyon fontos dolog történt – Jézus ’nagytakarítást’ végzett a templomban: „kiűzte mindazokat, akik a templomban árusítottak és vásároltak, a pénzváltók asztalait és a galambárusokat székeit pedig felborította.” (Máté 21: 12).

Vajon hogyan lehet kitakarítani az életünkben, lelkünkben és szellemünkben? Ehhez kerestem az Úrtól útmutatást, amelyet most megosztok Veled.

 

Imádkozz szenvedélyesen, Lélekkel!

Nemrégiben olvastam egy olvasótervet, ’Veszélyes imádságok’ címmel. Ebben arra kaptam bátorítást a szerzőtől, hogy hagyjak fel a ’kiszámítható, biztonságos imádságokkal’. Minden imám szép és Istennek tetsző, de legtöbbször valamilyen határt is szabok Istennek, amikor elmondom, hogyan gondoltam el az Ő segítségét, áldását. Isten gondolatai azonban sokkal magasabbak a mi gondolatainknál, és Ő az, aki tudja, mi mindent akar és tud elvégezni az én életemben és a környezetemben is.

Az egyik ilyen ’veszélyes’ ima, amikor megkéred Istent, hogy Ő legyen az, aki rámutat a takarítandó dolgokra. „Vizsgálj meg Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján!” (Zsoltár 139:23-24)

Akkor hogyan imádkozz? Az Úr nem hagyott segítség nélkül, hiszen megígérte: „Ugyanígy segít a Lélek is a mi erőtlenségünkön. Mert amiért imádkoznunk kell, nem tudjuk úgy kérni, ahogyan kell, de maga a Lélek esedezik értünk kimondhatatlan fohászkodásokkal.” (Róma 8:26).

Személyes tapasztalatom, hogy Istennek az az ima tetszik, amikor egyszerűen, röviden és őszintén beszélgetek Vele. Ilyenkor valóban közel érzem magam Hozzá, és tudom, hogy az Ő akarata, időzítése és gondoskodása a legjobb. Bízz Benne Te is, Jézus a Barátod!

 

Nagytakarítás a kapcsolataidban

Ide s tova egy éve vagyunk már karanténban, legalábbis ami a társas kapcsolatokat illeti. Az elmúlt évben minimálisra csökkentek a személyes találkozások, és megpróbáltattak a meglévő kapcsolataim is. Az online találkozók valamelyest segítenek abban, hogy tudjuk, kivel-mi történik. A fizikai érintések is nagyon hiányoznak a családban – a nagyszülők például nagyon-nagyon vágynak az unokájuk ölelésére. Ilyenkor fokozottan nehéz lehet szembesülni az elutasítással, közönnyel. Ha a barátoknak hitt emberek nem szánnak időt a kapcsolat ápolására, nem hajlandóak újra felvenni a fonalat egy hosszabb kihagyás után, az mindig fájdalmas, de jobb, ha elengeded az ilyen ismerősöket. Valószínű nekik is megvan a maguk gondja-baja, és ha elveszett a kölcsönös bizalom, néha mindenkinek jobb a búcsúzás. Fontos, hogy jóindulattal és megbocsátó szívvel rendezd el az ügyeket. „Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen: ahogyan az Úr is megbocsátott nektek, úgy tegyetek ti is.” (Kolossé 3: 13)

 

Öltözd fel az új embert!

A tavaszi nagytakarítás része az is, amikor a téli ruhákat elpakolom, és előveszem a melegebb időben hordandó ruhadarabokat. Elteszem a nehéz téli kabátom, és előkerül a könnyű tavaszi dzsekim. Fizikailag is könnyebbnek érzem magam, hogy nem kell 4 réteg ruhába beöltözni a hideg miatt. Így képzelem el azt is, amikor felöltözöm az új embert, aki „Teremtőjének képmására állandóan megújul, hogy egyre jobban megismerje Őt.” (Kolossé 3: 10)

A megújulás egyik első lépése a gondolataim megváltoztatása – „ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes”. (Róma 12:2)  Miből is áll az új ember öltözete? Könyörületes szív, jóság, alázat, szelídség és türelem jellemzi. Meg kell bocsátanunk az ellenünk vétkezőknek, és Krisztus békessége fog uralkodni a szívünkben. A szeretet pedig összefogja az egész öltözetet, mert erre vagyunk elhívva. Ezeket az értékeket nem könnyű megvalósítani a világban élve, de Istennel semmi sem lehetetlen.

Biztos vagyok benne, hogy Jézus követőjeként teljesen és egyre jobban látható módon el fogsz különülni a világtól, mert csak az Úrnak tetsző dolgokat keresed az életedben. Aki arra törekszik, hogy csak Istennek tessen, a világtól előbb-utóbb ellenállást, megvetést, akár üldöztetést is elszenvedhet. Én is egyetértek azokkal, akik azt mondják: olyan korban élünk, ahol egyértelműen ki kell jelentenünk, hogy kiben hiszünk és kit szolgálunk. Ahogyan Józsué is figyelmeztetett: „most azért az Urat féljétek, és őt szolgáljátok tökéletesen és igazán. (…) De ha nem tetszik nektek, hogy az Urat szolgáljátok, válasszátok ki még ma, hogy kit akartok szolgálni (…). De én és az én házam népe az Urat szolgáljuk!” (Józsué 24: 14, 15) Az Úr megadja a bátorságot és az erőt ehhez!

 

Tavaszi nagytakarításra fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr9816485298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása