Kreatív Istennel Töltött Idő

KreatívITI

KreatívITI

Személyre szabott evangelizálás

2021. április 30. - hodosikatica

evangelism.png

Emlékszel rá, hol és hogyan hallottad az evangéliumot? Ki és hogyan mondta el neked a jó hírt? Gondoltál már arra, hogy az Úr, a Teremtőd pontosan a Te számodra megérintő módon szólt?

Számos vizsgálat igazolta az emberi agy két féltekéjének eltérő feladatait. A bal agyfélteke a logikus, magyarázatokkal működő rész, míg a jobb agyféltekére a képek hatnak a legjobban. Ezt a részt hívják a kreatív agynak, ami az érzelmeket és a fantáziát működteti. Általában jellemző, hogy az emberek az egyik agyféltekéjüket dominánsabban használják, mint a másikat – így lehetséges, hogy valaki a logikában, a számokban ’bízik’, míg más az intuitív érzéseire vagy a képzeletére támaszkodik a leginkább. Isten teremtett minket így, az evangélium azonban mindenkinek szól. Mai blogbejegyzésemmel abban szeretnék segíteni, hogyan szólítsd meg az ismerőseidet, barátaidat, családtagjaidat az evangélium üzenetével, hogy minél inkább célhoz érjen az üzenet.

 

Evangelizálás logikusan

A jó logikával és elemző gondolkozással jellemezhető embereknek a bal agyféltekéje az uralkodóbb. Figyelnek a részletekre, könnyen megjegyzik a számokat, szövegeket és a tudományos ismeretek érdeklik őket a legjobban. Társas kapcsolataikban azonban akadnak nehézségeik, sokszor ragaszkodnak az általuk megszokott dolgokhoz, nehezen változtatnak. A Bibliában valószínűleg Tamás volt ilyen, aki elhíresült arról, hogy amikor Jézus feltámadt, azt mondta, hogy nem hiszem, amíg nem teszem a kezem a sebeibe. Kézzel fogható, megtapasztalható ismeretre volt szüksége.  Jézus természetesen neki is megjelent testben, és ezt mondta neki: „’Nyújtsd ide az ujjadat, és nézd meg a kezeimet, nyújtsd ide a kezedet, és tedd az oldalamra, és ne légy hitetlen, hanem hívő.’ Tamás pedig így felelt: ’Én Uram, és én Istenem!’ Jézus így szólt hozzá: ’Mivel látsz engem, hiszel: boldogok, akik nem látnak és hisznek’”. (János 20:27-29) Viszont amikor jobban megnézzük Jézus megjelenését, kiderül, hogy igazából a többi tanítvány is akkor hitt igazán, amikor saját szemükkel látták Jézust.

Az Úr hatalma kiterjed arra, hogy megszólítsa azokat is, akik a tudományokban, a tényekben találják meg a bizonyosságukat Istenben – gondoljunk csak megtért kutatókra, tudósokra, akik éppen tudományos munkájuk közben és által jutottak hitre.

Johannes Kepler: „Neked adok hálát, teremtő Úristen, hogy látnom engeded teremtett alkotásaidban a szépséget.” (Világharmónia c. írásának vége)

Sir Isaac Newton: „Aki belekortyol a tudomány kelyhébe, ateista lesz. Aki kiissza, a kehely alján meglelé Istent.” és „Az ateizmus értelmetlen. Mikor a naprendszerre nézek, a Földet éppen a megfelelő távolságra látom a Naptól ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű hőt és fényt kapjon tőle. Ez nem véletlenül történt.”

Németh László: „Mi, tudósok, egyben hasonlítunk a teológusokhoz. Mi is Isten nagy könyvét olvassuk, a természetet.”

- Evangelizálás tipp: ha úgy érzed, hogy az Úr egy nagyon racionális emberhez vezetett, vesd latba bibliai ismereteidet, régészeti bizonyítékokat, mutass rá a tudományokban dolgozók példájára.

(idézetek forrása: teremtestudomany.hu)

 

Evangelizálás képekkel

Akinél a jobb agyfélteke dominánsabb, az általában érzelmi, ösztönös beállítottságú, a képeket, színeket jegyzi meg a legkönnyebben. Nem ragad le a részleteken, de nehézséget okoz neki az adatok, tények bemagolása. Bibliai példaként azt a századost lehet megemlíteni, aki megkérte Jézust, hogy gyógyítsa meg beteg szolgáját: „Uram, nem vagyok méltó arra, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szót szólj, és meggyógyul a szolgám.” Jézus így reagált: „’Bizony, mondom néktek, senkiben sem találtam ilyen nagy hitet Izráelben’ (…) ’Menj el, és legyen a te hited szerint.’ És meggyógyult a szolga még abban az órában. (Máté 8:8,13)

Mivel az evangéliumok Jézus történetét írják le, és maga Jézus is képeket tárt első hallgatósága elé a példázatokon keresztül, így az érzelmi, ösztönösen viselkedő emberek ’ráéreznek’ az Isten jóságára, megváltásának jelentőségére. Isten Igéje gyorsan utat vág a szívükbe. Ha jó földbe kerül a mag, akkor gyümölcsöző, hitre jutott életet nyernek.

- Evangelizálás tipp: használhatsz egy olyan evangelizációs eszközt, mint például a Soularium, ami egy 50 képből és 5 kérdésből álló beszélgetésindító készlet, amit akár applikációként a Google Play Áruházból ingyenesen le lehet tölteni. Az 50 kép random témákat mutat be, a kérdések pedig a kérdezett aktuális állapotára, lelki életére kérdez rá. Ennél a módszernél (is) nagyon fontos az odafigyelés, a másik meghallgatása, megértése.

 

Fontos megjegyzés

Természetesen nem lehet leegyszerűsíteni az evangelizálást bizonyos ’módszerekre’, vagy embertípusokra – tudom, hogy ezzel nagyon lebecsülném az Úr útjait, amelyek hitem szerint természetesen kifürkészhetetlenek. Ezek a gondolatok talán egy-egy beszélgetést segítenek könnyebben elindítani. Kérd a Szent Szellemet, hogy irányítson és tanácsoljon téged, amikor megosztod valakivel az evangéliumot, vagy a személyes bizonyságtételed. Éppen ez a gyönyörű Jézus küldetésében, hogy tegyünk tanítványokká mindenkit hiszen mindenki egyéni, személyre szabott módon találhatja meg Jézust, aki azt mondta: "Én vagyok az út, az igazság és az élet!" 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr4316517292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása