Kreatív Istennel Töltött Idő

KreatívITI

KreatívITI

Legyetek olyanok, mint a kisgyermekek!

2022. május 28. - hodosikatica

children_fun.png

Jézus megdicsőülése után a tanítványok odamentek Jézushoz és megkérdezték tőle, hogy ki a nagyobb a mennyek országában. Jézus éppen egy kisgyermeket hozott közéjük és akkor mondta: „Bizony mondom nektek, ha meg nem tértek (Csia fordításában: meg nem fordultok), és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába.” (Máté 18:3)

Biztos vagyok abban, hogy Jézus valamiért fontosnak tartotta a gyermekeket, olyat látott bennük, ami egyenesen a mennyek országába segíthet belépni. Gyereknapon hálát adok a gyermekekért, a saját gyermekemért, azokért a dolgokért, amiket már most is tanultam tőle, s ezek, úgy érzem, valóban segítenek abban, hogy a mennyek országát jobban megértsem és meglássam.

A gyermeki hit

Egy szerető családban a gyerek elhiszi, hogy a szülei mindig gondoskodni fognak róla. Nem aggódik a felől, hogy mit eszik, vagy mibe öltözködik. Hite valóban feltétlen bizalom és a reménylett dolgok valósága.

 A gyermeki bátorság

A gyerekek eredendően bátrak – szinte vakmerők; sok dolgot szívesen kipróbálnak. Lelkesek és energikusak – és nem csak az életkorukból adódóan. A rájuk törő félelmet teljesen le tudja csillapítani a tudat, hogy a szüleik megvédik bármilyen bajban őket.

Elmélyült figyelem, belefeledkezés

Ők könnyebben képesek arra, hogy a nekik tetsző dolgokra teljes figyelmüket odaszenteljék, órákig elmerülnek egy-egy tevékenységben – ezt nevezik a ’flow’ állapotának. Dalolásznak, színeznek, önfeledten léteznek.

 Gyűjtögetés

A gyerkőcök sokszor térnek haza kincsekkel – egy-egy kavics, virágszirom vagy toboz is hatalmas érték a szemükben. Olyan jó, hogy ők meglátják az egyszerű dolgokban a szépséget, hogy számukra valóban igaz, hogy a legjobb dolgok ingyen vannak.  

 Találékonyság, képzelet, játék

Emlékszel, milyen büszke voltál, amikor a gyermeked megoldott valami problémát, például felérte a villanykapcsolót, vagy megtanult biciklizni? Amikor a kisgyerek kitalál egy új játékot, épít valami újszerűt, nem érdeklik a szabályok, szabadon szárnyal a képzelete. Mindenféle dolgot felhasználnak, újra hasznosítanak. A játék számukra munka, rengeteget tanulnak belőle és fejlődnek.

Sebezhetőség

A sok-sok gyermeki tulajdonság azonban sebezhetővé teszik a kicsiket. Sokszor rossz élményeket is megélhetnek, és sajnos nem minden gyermek él szerető, biztonságot adó családban. Olyan sokféle módon lehet kárt okozni egy gyermeki lélekben, ami keménységet, haragot, más negatív következményt hozhat.

A felnőttek világában egyre inkább nem odaillővé válnak az egykor cuki dolgaik. Természetes, hogy megkomolyodnak, de Jézus mégis arra inti a tanítványait, minket, 'nagy felnőtteket', hogy legyünk gyermekiek, forduljunk meg, és kövessük Őt.

Engem is újra és újra arra bátorít, hogy vállaljam be a sebezhetőség kockázatát, és legyek újra gyermeki: akinek a hite magától értetődő, bátor, elmélyülten tölt időt Istennel, aki a Vele való kapcsolatban egyszerű, ám tartalmas bizonyságokat gyűjtöget. Találékonyan használja a képzeletét, tud játszani és komoly lenni, amikor kell.

 

Neked mi az, ami a gyerekekben csodálatos, és Istent dicsőíti? Miért vagy hálás a gyermekeidért? Ne feledjétek Ti magatok is:

„Legyetek olyanok, mint a kisgyermekek!”

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr4317842697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása