Kreatív Istennel Töltött Idő

KreatívITI

KreatívITI

Pünkösdi Pitypang

2021. május 23. - hodosikatica

pitypang.png

Ezen a héten vettem a bátorságot és maszk nélkül kimentem az utcára pár percre. Olyan jól esett érezni a szél simogatását az arcomon és nagyon felélénkített a sokféle tavaszi illat, amit érezhettem a levegőben. A szemközti pünkösdi rózsák bordó bársonyszirmai és a nyiladozó jázminbokor mellett rengeteg pitypang sárgállott és fehérlett a fűben. Eszembe jutott, hogy kislány koromban mindig készítettünk a gyermekláncfűből kis koszorúkat, karkötőket, és a sárga virágpor mindig megszínezte a kezünket. 

Aztán random helyeken köszöntött a pitypangok képe és e vadvirág jótékony hatásairól szóló cikkek és posztok. Még David Attenborough is róluk írt egy posztjában. A pitypangok ihlették tehát pünkösdi blogbejegyzésemet.

 

1. A pitypang és az égitestek

A pitypang az egyetlen olyan virág, amely egyben jelképezi a Napot, a Holdat és a csillagokat. A sárga virág a Napra emlékeztet, elvirágzó fehér gömbje a Hold, a szétszálló magok pedig a csillagokat juttathatják az eszünkbe. – Isten az Egyetlen, a Világosság, a Fény. Mi vagyunk az Ő fiai, akik, mint a Hold, visszatükrözzük az Ő Fényét. Amikor Jézus elküldte a tanítványokat, szélnek eresztette a magokat: „Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” (Máté 28:19-20)

2. A pitypang illata

A pitypang reggel nyitja meg virágát, éjszakára pedig bezárja szirmait. – Ahogyan a napraforgó, a pitypang is az éltető Fény hatására éled, mozdul és virágzik – mi is így állhatunk meg Isten előtt, ha kinyitjuk a szíveinket, szeretjük Őt és árasztjuk az Ő kedves illatát, Jézust: „Mert Krisztus jó illata vagyunk Isten dicsőségére mind az üdvözülők, mind az elkárhozók között.” (2Korinthus 2:15)

3. A pitypang és a gyülekezet

A gyermekláncfű minden része hasznos – a gyökere, levele és virága is – ételekhez, gyógyszerekhez és festékanyagként is felhasználható. „Mert ahogyan a test egy, bár sok tagja van, de a test valamennyi tagja, noha sokan vannak, mégis egy test, ugyanúgy a Krisztus is. Hiszen egy Lélek által mi is mindnyájan egy testté kereszteltettünk, akár zsidók, akár görögök, akár rabszolgák, akár szabadok, és mindnyájan egy Lélekkel itattattunk meg. Mert a test sem egy tagból áll, hanem sokból. Ha ezt mondaná a láb: „Mivel nem vagyok kéz, nem vagyok a test része”, vajon azért nem a test része-e? És ha ezt mondaná a fül: „Mivel nem vagyok szem, nem vagyok a test része”, vajon azért nem a test része-e? Ha a test csupa szem, hol lenne a hallás? Ha az egész test hallás, hol lenne a szaglás? Márpedig Isten rendezte el a tagokat a testben, egyenként mindegyiket, ahogyan akarta.” (1Korinthus 12:12-17) A gyülekezet egy egész virág – a részei tartják az egészet, az egyén nélkül nincs gyülekezet. Ezért is fontos, hogy megtaláljuk, hogy mi a szerepünk Krisztus testében: a gyülekezetben. Mi az elhívásod, hogyan tudsz szolgálni másokat – hogyan tudod betölteni a Szeretet törvényét?

4. A pitypang és az evangélium

A pitypang magjait a szél viszi szerteszét, mintha pici ejtőernyőkkel utaznának, és több kilométernyire elkerülnek az eredeti viráguktól. – Lehet, hogy az Úr messzire visz el egyéni életünkben, szolgálatunkban. Készen álltok a kalandra? Kész vagytok arra, hogy felvegyétek a hátizsákot, és magasabbra jussatok Istennel? Aztán szabadesés…de az Úr kegyelmének és szeretetének ejtőernyője biztosan kinyílik, Ő megtart, és mindennel ellát, amire szükségünk van.

 5. Pünkösdi Pitypang

Ma az van a szívemen, hogy imádkozzak azért, hogy az Isten jelenléte megtaláljon minket az Ő Lelkével, hogy készségessé tegyen minket arra, hogy meghalljuk az Ő bátorítását, vigasztalását, tanácsait.

Ahogyan Jézus mondta: „…amikor azonban eljön Ő, az Igazság Lelke, elvezet titeket a teljes igazságra; mert nem önmagától szól, hanem azokat mondja, amiket hall, és az eljövendő dolgokat is kijelenti nektek. Ő engem fog dicsőíteni, mert az enyémből merít, és azt jelenti ki nektek. Mindaz, ami az Atyáé, az enyém; ezért mondtam, hogy az enyémből merít, és azt jelenti ki nektek” (János 16:13-14).

A Pünkösd a Szentlélek kiáradásának ünnepe: az erő, ami akkor megjelent mindenki számára egyértelművé tette, hogy Isten megtartja az ígéreteit. A szélsebesen száguldó Szentlélek ma is azt akarja, hogy az Ő jelenléte felrázzon bennünket. A Szentlélek tüzes nyelve ma is kész arra, hogy rajtunk keresztül az Úr szóljon sokakhoz – egy emberhez, száz emberhez vagy akár ezrekhez is.

Az Isten Szentlelke egy egyszerű növény, a pitypang életén keresztül is üzen: menjünk, szálljunk és terjesszük az Ő jó hírét! Legyetek áldottak!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr2216569544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása