Kreatív Istennel Töltött Idő

KreatívITI

KreatívITI

KreatívITI - Kérdezz-felelek

2021. március 12. - hodosikatica

questions.png

Eltelt egy hét, és most szusszanhatunk három napot. A túlélő üzemmód bekapcsolva, de a szülők-tanárok-gyerekek Bermuda-háromszögében mégis elveszettnek érzed magad? Miért jövök itt a kreativitással, alkotó tevékenységgel? Mert az a tapasztalatom, hogy amikor bekapcsolom magamon az alkotós, rajzolós, ragasztós gombot, akkor minden más kikapcsol. Ráadásul, ha mindezt Isten Igéjével egészítem ki, egészen biztos a nyugtató hatás. A mai bejegyzésem egy kérdés-felelek arról, hogy mi az, ami gátol a kreatív ténykedésben, és hogyan lehetséges túllendülni a kezdeti akadályokon. Ezek a kérdések bennem is felmerülnek, ezekkel a nehézségekkel én is meg szoktam küzdeni.

 

Mikor kerítsek időt a kreatívkodásra?

Most aztán tényleg nehéz szabadidőt találni, amikor mindenki azon gondolkozik, hogyan ossza be a home office, a gyerek digitális oktatása és az egyéb teendők által kiszabott időt. Annak ellenére, hogy sokan rástresszelnek az iskolai vagy munkahelyi teljesítményre, szerintem is többet ér, ha nem vesszük olyan komolyan a dolgokat. Az én elvem az egyszerűsítés, és minél hatékonyabb időkihasználás. Már a család napjának szervezése is nagy fokú leleményességet és találékonyságot igényel. A kulcs a tervezésben rejlik: fontos a napirend, de rugalmasan érdemes kezelni azt – ha akad egy fél órád, amikor össze tudod kötni a kellemest a hasznossal, akkor javaslom, hogy gyakorold kedvenc kreatív elfoglaltságod.

 

Mégis mit csináljak?!

Oké, hirtelen akadt fél órád, amit úgy tölthetsz el, ahogy szeretnéd. Most mit csinálj? Nos, néha a legjobb, ha iszol egy forró teát, és/vagy megmosod a hajad – nekem ez mindig nyugtató hatással bír. :) Máskor viszont úgy érzem, hogy valami teljesen mást akarok csinálni, mint a napi taposómalom: ilyenkor előveszek egy füzetet, és elkezdek gondolkodni, mit is kellene alkotni. Gyakori kiindulópontom a mai ige vagy egy-egy igevers, amit a vasárnapi tanításban hallottam. Ha abszolút nincs ihletem, megnézem a telefonomon a lementett inspirációkat, amiket egyszerűen megpróbálok lemásolni. Így gyorsan és szórakoztató módon találok magamnak valami kreatív feladatot – és kit érdekel, hogy nem eredeti? Másolni ér, sőt, igazából az egykori nagy művészek közül is sokan másolással, imitálással kezdték el művészi pályájukat.

 

Milyen eszközöket használjak?

Erre a kérdésre megint csak az egyszerűsítésben látom a megoldást, amikor ennyire sűrűek a napok. Nekem mostanában a kollázskészítés, a színes tűfilces rajzolás az ’egyszerű, de nagyszerű’ technika. Már egy vázlat vagy egy kis ötlet papírra vetése is jót tehet a lelkednek, amit később kidolgozhatsz.

  

Magyarul vagy angolul?

Lehet, hogy ez nem mindenkinek kérdés, de nálam előfordul az angol-magyar dilemma. Mivel mindkét nyelvet beszélem és mindkettőt nagyon szeretem, a szavak, érzések mindkét nyelven kikívánkozhatnak belőlem. Igen, van, amikor egy-egy szó vagy kifejezés angolul ’néz ki’ jobban számomra. Természetesen itt is megadatott a szabadság, azért próbálok többet magyar nyelven írni, posztolni dolgokat.

 

A kevesebb több?!

Ahogyan a KreatívITI blog a Kreatív Istennel Töltött Időt jelenti, én is a minőségi idő eltöltésére törekszem Jézussal – nos, ez nem mindig sikerül, van, amikor csak elbambulok és elmegy az idő. Amikor azonban az Úrra hagyatkozom, és hagyom, hogy az Ő Lelke vezessen, mindig jó érzéssel kelek fel az asztaltól. Lehet, hogy ’csak’ egy igeverset sikerült szépírással papírra vetnem, vagy eszembe jutott valaki, akiért imádkoztam. Ez értékes Isten számára, és Te is jobban érzed majd magad. A kreatív tevékenység nem cél, hanem eszköz! Nem kötelező, hanem egy lehetőség! Dicsőség Istennek!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr7716459304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása