Kreatív Istennel Töltött Idő

KreatívITI

KreatívITI

5 dolog, amit a reformációnak köszönhetünk

Az öt Sola nyomában

2020. október 31. - hodosikatica

 reformacio2020.png

1517. október 31. egy átlagos nap volt Wittenbergben. Az emberek felkeltek, begyújtottak a kemencébe, kenyeret sütöttek, és munkába indultak. Luther Márton németországi lelkész azonban nem aludt az előző éjszaka – egy pislákoló gyertya fényénél töredezett libatollával írta és írta pontjait, amelyeket kifogásolhatónak tartott az akkori egyházi gyakorlatokban. 95 pontot vetett papírra, és a reggeli kakasszó a wittenbergi vártemplom ajtajánál találta az akkor 34 éves fiatalembert. Kalapács, szög és az a teleírt papíros volt nála. Hittételeit a protestantizmus alapjaként tartjuk számon, amely annyi változást, reformot hozott a hitéletbe. A változás szele feltámadt, mert valaki mert változtatni. Hitrendszerének az ún. 5 sola az alapja, amelyek nélkül hitünk most nem ugyanazokon az elveken nyugodna.

 

A Biblia, Isten szava a középpontba került – Sola Scriptura

Luther Márton vallotta és hirdette, hogy csakis Isten Igéje lehet a keresztény tanítás forrása. A Biblia mindenki számára hozzáférhető és érthető, Isten eszköze arra, hogy megismertesse magát az emberekkel.  A reformáció időszakára jellemzőek a Biblia fordítások, amelyek az Úr Igéjét elérhetővé tették anyanyelven is. A latin nyelvű igehirdetéseket is felválthatták a nép nyelvén megszólaltatott alkalmak, ahol az egyszerű, tanulatlan emberek is testközelbe kerülhettek az evangéliummal. Mivel a hit hallásból van, micsoda változást és erőt jelenthetett saját nyelven hallani Jézus tanításait, hívó szavát! Hálásak lehetünk azért, hogy magyarul is olvashatjuk a Bibliát, ami azóta is minden idők legnagyobb példányszámban kiadott könyve.

 

Csak a hit üdvözít – Sola Fide

Tudtad, hogy Luthert a Róma 1:17 verse ébresztette rá az 'egyedüli hit elvére'?: "Mert nem szégyellem az evangéliumot, hiszen Isten ereje az, minden hívőnek üdvösségére, elsőként zsidónak, de görögnek is, mert Isten a maga igazságát nyilatkoztatta ki benne hitből hitbe, ahogyan meg van írva: >Az igaz ember pedig hitből fog élni.<" Azt tanította, hogy a hit Isten ajándéka, az Ő munkája a kegyelem eszköze által.

 

Csak a kegyelem – Sola Gratia

Az egyedül kegyelemből elv azt jelenti, hogy az üdvözülés, az Istennel való megbékélés csak és kizárólag kegyelem által lehetséges, és az ember bármilyen jó cselekedetétől vagy érdemétől független. A kegyelem további értelmezésben azt a dolgot jelöli, amit megérdemelnénk, de nem kapjuk meg.  A bűn zsoldja a halál, s ez az, amit érdemelnénk mindnyájan – azonban a hívőknek Jézus maga fizette ki az árat, így mi Őáltala kegyelmet nyertünk, nem kell örök halálra jutnunk. Halleluja!

 

Csakis Krisztus a Megváltó – Solus Christus

Az egyedül Krisztus elv szerint csakis Krisztus az, aki közvetít Isten és az emberek között, és csak Ő a Megváltó. Csak a Mi Urunk, Jézus az, aki eljött az emberekhez, otthagyta a mennyország gazdagságát, szolgai formát vett fel: „mert Ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult; megalázta magát, és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig. Ezért fel is magasztalta őt Isten mindenek fölé, és azt a nevet adományozta neki, amely minden névnél nagyobb, hogy Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és földalattiaké; és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére” (Filippi 2: 6-11).

 

Csak Istené a dicsőség - Soli Deo Gloria

Ez az egyik kedvenc latin mondásom :). Bármi, amit teszünk, Isten által az Ő erejével és tudomásával történik. Hiszen „mid van, amit nem kaptál”? (1 Korinthus 4:7) Az Apostolok cselekedeteiben is látunk példát arra, hogy Jézus tanítványai nem vették jó néven az imádatot, amikor leborultak eléjük. Példát mutattak arra, hogy a dicsőítés nem illetheti az embereket, csakis Istent.

 

Tehát, csak Istené a dicsőség, a Reformáció az Ő igazságának, Igéjének és Ígéreteinek ünnepe! Posztolj te is igeverset ma a Reformáció napján!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr2016263154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása