Kreatív Istennel Töltött Idő

KreatívITI

KreatívITI

Az emlékteremtés gyakorlata

2020. november 20. - hodosikatica

emlek3.png

Életed során számtalan emléked keletkezik, tudatosan vagy tudat alatt. Valószínűleg vannak boldog és szomorú emlékeid is. Isten Igéje is bátorít arra, hogy emlékezzünk meg az Ő jóságáról, tetteiről és azokról az időkről, amikor Ő mentett meg egy-egy nehéz helyzetből. Most arról lesz szó, hogy az Igében hogyan jelennek meg az emlékek, az emlékezés, illetve tippeket olvashatsz arról, hogyan teremthetsz boldog emlékeket a családoddal, barátaiddal és Istennel.

 

A Boldogságkutató Intézet

Tudtad, hogy vannak olyan kutatások, amelyek konkrétan vizsgálják az emlékek jellemzőit és jelentőségét? 2018-ban alakult egy intézet, a Boldogságkutató Intézet (ennek az ügyvezető igazgatója Meik Wiking, Az emlékteremtés művészete c. könyv írója), amely egyik feladata a boldog emlékek kutatása, azok összegyűjtése. 75 országból kaptak választ arra a kérdésükre, amely arra kérte a válaszadókat, hogy meséljék el az egyik legboldogabb emléküket.

A kutatás megvizsgálta milyen típusú emlékek a leggyakoribbak és arra jutottak, hogy 62%-uk valamilyen érzékszervhez kötődő emlék volt, pl. valamilyen étel íze, egy illat a nagymamánál stb. 37%-a az összegyűjtött emlékeknek egy jelentős eseményt elevenített fel, egy esküvőt, első napot egy új munkahelyen. Az emlékezők 23%-a valamilyen különleges vagy kalandos esetet említett meg.

 

Emlékteremtés a Bibliában

Az Emlékkövecskék c. cikkemben írtam arról, hogy a pusztai vándorlás egyik legfontosabb eseményét, a Jordán folyón való csodálatos átkelést hogyan örökítették meg az izraeliek. Isten emlékművet állítatott velük, hogy ne felejtsék el az Úr hatalmas tettét és elmondhassák utódaiknak is, hogy mi történt.

Érdekes, hogy a Bibliában is találunk olyan emlékeket, amelyek az érzékszervekhez kötődnek, például így lehet fogalmunk arról, milyen lehetett a mennyei manna: „Izráel háza mannának nevezte el azt. Olyan fehér volt, mint a koriandermag, íze pedig olyan, mint a mézeskalácsé” (2Mózes 16:31).

A boldog emlékek kutatói a látást a legélénkebb emlékteremtő érzékszervünknek tartják, az elmében keletkező kép a legtartósabb emlékké szilárdulhat. Nem véletlenül írja a zsoltáros: „Érezzétek és lássátok, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki hozzá menekül. (Zsoltárók 34:9). Számomra ez is azt erősíti meg, hogy Isten hűségére emlékezve boldogságot és egyben menedéket is találunk.

A Lukács 22-ben olvashatjuk, amint Jézus az utolsó vacsora alatt bevezette az Úrvacsora gyakorlatát: „És vette a kenyeret, hálát adott, megtörte és e szavakkal adta nekik: >Ez az én testem, amely tiérettetek adatik: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre< Hasonlóképpen vette a poharat is, miután megvacsoráztak, és ezt mondta: >E pohár az új szövetség az én vérem által, amely tiérettetek ontatik ki.” (Lukács 22:19-20) Maga Jézus akarja, hogy emlékezzünk Rá, az Ő áldozatára, és ezt közösen, közösségben tegyük.

  

Emlékteremtés ma

Szokták mondani, hogy ma az Apostolok cselekedetinek 29. fejezetét írjuk, hiszen Jézus mennybemenetele után a Szentlélek vezetésével az Őt követő keresztényeken keresztül jut el az örömhír a Föld végső határáig – Jézus utolsó nagy parancsolata így szólt: „Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak, és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” (Máté 28:19) A tanítványozás nagy része pedig arról szól, hogy emlékeztetjük ezt a világot a jó hírre, és arra, hogy Jézus velünk van minden egyes nap. Ezért ne felejtsd el mindazt, amit Istennel megélsz, mert mind bizonyságai az Ő hűségének. 

 

Így teremts emlékeket minden nap

  1. Évente egyszer menj el valahova, ahol még nem voltál!
  2. Kóstolj meg valamit, amit még nem kóstoltál – pl. egzotikus gyümölcs, tengeri herkentyűk
  3. Írj naplót, és a leírt történeteidben szerepeljen minél több érzékszervi leírás – pl. milyen volt az időjárás, mit ettél vagy ittál, hogyan éreztél akkor.
  4. Add meg a módját az ünnepeknek! Igyekezz kellemes hangulatot kialakítani!
  5. Gyűjthetsz olyan tárgyakat, amelyek történeteket idéznek fel.
  6. Minden évben válassz ki 100 darab fotót, amelyeket az év során készítettél - nyomtasd ki és rendezd albumba őket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr7916283210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása