Kreatív Istennel Töltött Idő

KreatívITI

KreatívITI

„Istennél a tudomány, a művészet és a hit csodálatos egységben léteznek” - Háló Gyula

Kreatív O.K. – Kreatív Odaszánt Keresztények – Interjúsorozat keresztény alkotókkal

2021. június 17. - hodosikatica

halogyula_jpg.png

A KreatívITI blog fontos feladata, hogy a művészetet és a hitéletet összekapcsolja. Mai interjúalanyom pontosan ezt teszi, verseket ír, művészeti programokat, kiállításokat szervez. Ismerjétek meg Háló Gyulát, a Magyarországi Baptista Egyház kommunikációs vezetőjét!

 

- Kérem, mutatkozzon be pár szóban!

- Gyerekkoromtól érdekeltek a művészetek és a tudományos dolgok is, amelyek egységben voltak a hitéletemmel is. Huszonévesen többféle művészeti ágban kipróbáltam magam, nem csak autodidakta módon, hanem elméleti művészeti képzéseken vettem részt, és alkotócsoportok tagja is voltam. Feleségemmel élek boldog házasságban, négy gyermekünk született.

 

- Milyen kapcsolatban áll Ön szerint a művészet és a kereszténység?

Számomra mindig is magától értetődő volt, hogy a hit, a művészet és tudomány Isten teremtésében egységben létezik, így én sem választottam külön ezeket a dimenziókat. Véleményem szerint nem érdemes kettéválasztani a keresztény és nem keresztény művészetet, mert minden művészeti alkotás az Alkotó Forrás következménye. A hit adott – Isten adja, azonban a művészet egy tapasztalati élmény, amelyhez egyfajta nyitottságra, érzékenységre van szükség. Az Istennel való közvetlen kapcsolat egy-egy sugallatot, felismerést ad, amely a végső igazság felé vezet, de nem ad teljes betekintést. A gyülekezeti közösségben is fontos, hogy sokféle művészeti eszközt használjanak, mert a hit és a művészet összetartozik és egészséges gondolkodást és értékrendszert hozhat létre.

- Hogyan segítheti a zene/tánc/grafika/írás az embereket Isten megismerésében?

Azok, akik ezeket a művészeti tevékenységeket gyakorolják képesek arra, hogy hiteles képet adjanak arról, hogy a kreatív útjuk során hol tartanak éppen. A hitelesség nagyon fontos, mert csak ez tud magával sodorni, vonzani, és a befogadók számára nem csak az esztétikai élményt nyújtják. Egy keresztény művész számára ott a lehetőség, hogy az egész élete is alátámassza a művészeti munkásságát. Fontos az alázat, az éntől való függetlenítés, hogy minél hitelesebb legyen – ne csak a hívőknek, hanem mindenkinek szóljon, s így tanúbizonyságot tud tenni Istenről.

 

- Ön szerint mi az oka annak, hogy oly sokan nem tartják magukat kreatívnak?

Elsősorban a szülők és az iskola tehet arról, hogy a művészeti tevékenység megélésére nem hagynak elegendő időt. Sokan nem tartják fontosnak a művészetet, mert azt mondják, hogy „úgysem lehet megélni belőle”. Azonban fontos felismerni, hogy a művészet, ha valaki érti a művészetet és tudja élvezni a műalkotásokat az élet megéléséhez ad teljesebb lehetőséget. Kiskamaszkorban felerősödik a csoportnyomás, az eredetiség helyett inkább a másolás kerül előtérbe. Szülőként lehetne arra törekedni, hogy minél több művészeti élményhez jusson a gyermek.

 

- Milyen szerepet játszik a személyiségfejlődésben a művészet? Hogyan szólíthat meg az Úr művészeti alkotásokon keresztül?

A művészet a világ és az emberek egészséges megértésében segít. Terápiás jellege is van, mert a saját élményeinkhez, tapasztalatainkhoz hasonló élményt ad, amely jobb megértést és feldolgozást tesz lehetővé. A katarzis élmény átélése őszinteséget vált ki, Isten is képes megszólítani akár a művészeti alkotásokon keresztül is.

 

- Milyen látása van arra nézve, hogy az Úr hogyan fogja használni a művészeteket a keresztények és nem keresztények körében?

- Ahogyan említettem, én nem szeretem ketté választani a keresztény és nem keresztény művészeteket, mert úgy gondolom, hogy nagyobb esély van arra, hogy többek felé szolgáljunk a művészi munkánkkal. Mi, akik, keresztény művészetekkel foglalkozunk, Jézus eszközei vagyunk – ha bezárjuk ezt a kört, akkor nem jut el az Úr üzenete mindenkihez. Úgy gondolom, hogy az emberekben meg van az igény, hogy újra gyermeki gondtalanságra, kreativitásra jussanak, alkotócsoportok, művészeti közösségek által.

 

- Milyen tervei vannak a jövőben a művészeti tevékenységek ösztönzésére a keresztények körében?

Nyaranta 1 hetes alkotótábort szervezünk, amely 20-25 fővel kísérletet tesz arra, hogy felekezetközi módon inspirálja az embereket az alkotásra. Megerősítésül szolgál, belső támogatást és kiállítási lehetőséget is nyújt a részvétel. Mivel 2 éven belül nyugdíjas leszek, még meglátom, mire fogom használni a felszabaduló időmet. Több projekt is tervezés alatt van, ezek közül a bizalom valósága, az imádságok és egy kamaszoknak szóló anyag kidolgozása várhat rám, amelyek interaktív, szöveges-fotós- installációs kiállítások formáját fogják ölteni.

 

Köszönöm szépen a beszélgetést, sok sikert és áldást kívánok a továbbiakban Önnek!

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr7616596836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása